Consumption of safe vegetables from households participating in potential model in A Luoi, Thua Thien Hue
PDF (Vietnamese)

Keywords

VietGap model
safe vegetable
consumption
mountain areas
A Luoi mô hình VietGap
rau an toàn
tiêu thụ
miền núi
A Lưới

Abstract

This study analyzes the consumption of safe vegetables among households participating in the potential model in the mountainous district of A Luoi, Thua Thien Hue province. Secondary data were collected through reports of local authorities and previous studies. Primary data were collected through in-depth interviews with six households involved in the model. Questionnaires were used to survey customers' opinions about safe vegetable products. The results show that the safe vegetable consumption channels of households are quite diverse, but the quantity and types of vegetables for daily consumption are limited; the vegetables are mainly consumed in A Luoi town and neighboring localities. Also, safe vegetables do not have labels or certificates, causing numerous difficulties for customers in choosing products, thereby creating doubts about the quality and reducing consumer confidence. The need for stricter control of the production process, linking with the A Luoi Agricultural Cooperative, and strengthening the role of the local government are direct policy implications for better improvement of vegetable product consumption in the research site.

https://doi.org/10.26459/hueunijed.v130i5A.6131
PDF (Vietnamese)

References

  1. Bộ Nông nghiệp và phát triển nông thôn (2012), Thông tư 59/2012/TT-BNNPTNT ngày 09 tháng 11 năm 2012 quy định về quản lý sản xuất rau, quả, chè an toàn.
  2. Lê Mỹ Dung (2017), Thực trạng và giải pháp sản xuất rau an toàn trên địa bàn thành phố Hà Nội giai đoạn 2008-2015, Tạp chí Khoa học xã hội và nhân văn, 14(2), 149–157.
  3. Lê Thị Hoa Sen và Hồ Thị Hồng (2012), Một số yếu tố ảnh hưởng đến sản xuất và tiêu thụ rau an toàn ở tỉnh Thừa Thiên Huế, Tạp chí Khoa học Đại học Huế, 71(2).
  4. Nguyễn Anh Minh và Nguyễn Tuấn Sơn (2017), Thực trạng và giải pháp thúc đẩy tiêu thụ sản phẩm rau sản xuất theo quy trình VietGap trên địa bàn tỉnh Hòa Bình, Tạp chí Khoa học và Công nghệ Lâm nghiệp, 3, 158–168.
  5. Nguyễn Quang Phục (2020), Hiệu quả kinh tế của mô hình sản xuất rau an toàn trên địa bàn huyện A Lưới, tỉnh Thừa Thiên Huế, Tạp chí Kinh tế và Phát triển, 281, 64–72.
  6. Nguyễn Thu Trang (2015), Giải pháp phát triển sản xuất rau an toàn trên địa bàn huyện Quốc Oai, Hà Nội, Tạp chí khoa học và Công nghệ lâm nghiệp, 2, 131–140.
  7. Phòng Nông nghiệp huyện A Lưới (2017), Báo cáo kết quả thực hiện mô hình trồng rau sạch năm 2016 của huyện A Lưới.A Lưới ngày 9 tháng 10 năm 2017.
  8. Phòng Nông nghiệp huyện A Lưới (2019), Báo cáo tình hình sản xuất nông nghiệp năm 2019 của huyện A Lưới, A Lưới ngày 12 tháng 12 năm 2019.
  9. Yin, Robert K. (2009), Case study research: Design and Methods, SAGE Publication, Inc.
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Copyright (c) 2021 Array