Antibacterial activity of Phyllanthus amarus and effective microorganism (EM5) toward acute hepatopancreatic necrosis disease caused by Vibrio parahaemolyticus in white leg shrimps (Litopenaeus vannamei)
PDF (Vietnamese)

How to Cite

1.
Yến PTH, Trâm NDQ, Hân HTN, Phương TV. Antibacterial activity of Phyllanthus amarus and effective microorganism (EM5) toward acute hepatopancreatic necrosis disease caused by Vibrio parahaemolyticus in white leg shrimps (Litopenaeus vannamei). hueuni-jns [Internet]. 2019Oct.25 [cited 2024Apr.19];128(1E):107-14. Available from: http://jos.hueuni.edu.vn/index.php/hujos-ns/article/view/5440

Abstract

This study determines the optimal combination rate between Phyllanthus amarus and the Effective Microorganism (EM5) toward acute hepatopancreatic necrosis caused by V. parahaemolyticus in white leg shrimps (L. vannamei). Four combination rates including 1:0.5, 1:1, 1:1.5, and 1:2 (kg/L) were studied with 4 replications. The results showed that the combination 1:2 has the largest inhibitory diameter of 20.00 ± 1.41 mm. Eight natural compounds in the extracts were detected using GC-MS with beta sitosterol the most abundant (41.08%) and methyl palmitate the least (4.23%). The extract has higher antibacterial activity than ampicillin (10 µg) and erythromycin (30 µg).

https://doi.org/10.26459/hueuni-jns.v128i1E.5440
PDF (Vietnamese)

References

  1. Tề BQ. Bệnh học thủy sản. Viện nghiên cứu nuôi trồng thủy sản 1; 2006.400 p.
  2. Linh NQ. Ứng dụng chế phẩm sinh học Bokashi Trầu cho vùng nuôi tôm an toàn và vai trò của cộng đồng ở đầm phá Tam Giang – Cầu Hai, tỉnh Thừa Thiên Huế. Nhà xuất bản Đại học Huế; 2010.119 p.
  3. Hai TN, Lua TD, Hanh TN, Hai HH, Ha TNL, Ha TTN. Screening antibacterial effects of Vietnamese plant extracts against pathogens caused acute hepatopancreatic necrosis disease in shrimps. Asian journal of pharmaceutical and Clinical Research. 2018 May;11(5):77-83. https://doi.org/10.22159/ajpcr.2018.v11i5.23618.
  4. Vân TQK. Thành phần, số lượng, tốc độ sinh trưởng và phát triển của các loài vi sinh vật trong chế phẩm sinh học EM và Bokashi Trầu. Nhà xuất bản Đại học Huế; 2010:64-6.
  5. Immanuel G. Antimicrobial activity of various solvent based extracts of medicinal herb Phyllanthus niruri against shrimp vibrio pathogens (Abstract). Conference: National seminar on Marine Resources. 2016 Mar. https://www.researchgate.net/publication/320346684_ANTIMICROBIAL_ACTIVITY_OF_VARIOUS_SOLVENT_BASED_EXTRACTS_OF_MEDICINAL_HERB_PHYLLANTHUS_NIRURI_AGAINST_SHRIMP_VIBRIO_PATHOGENS
  6. Dung DTT, Quang VD, Trang PTP. Phân lập tuyển chọn chủng Lactobacillus spp. kháng Vibrio parahaemolyticus gây hội chứng chết sớm trên tôm tại Sóc Trăng. Tạp chí Phát triển Khoa học và Công nghệ. 2017 7 26;20(T3):5-15. http://www.vjol.info/index.php/JSTD/article/view/31929/27125
  7. Arun T, Senthikumar B, Purushothaman K, A A. GC-MS determination of bioactive components of Phyllanthus amarus (L.) and antibacterial activity. Journal of Pharmacy Research. 2012 Sep;5(9):4767-71. https://www.researchgate.net/publication/279512222_GCMS_Determination_of_Bioactive_Components_of_Phyllanthus_amarus_L_and_its_Antibacterial_Activity
  8. Lụa DT, Hà LTN, Hải NT. Tác dụng diệt khuẩn của dịch chiết lá sim và hạt sim (Rhodomyrtus tomentosa) đối với vi khuẩn gây bệnh hoại tử gan tụy cấp trên tôm nuôi nước lợ. Tạp chí Khoa học và Phát triển. 2015;13(7):1101-8. http://www.vjol.info/index.php/hvnn/article/viewFile/31567/26800
  9. Senjobi C. T, Ettu AO, O OC. Antibacterial and antifungal activities of leaf extracts of Phyllanthus amarus Schum and Thonn. Journal of Pharmacognosy and Phytotherapy. 2017 Jan;9(1):6-10. https://doi.org/10.5897/JPP2013.0261
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Copyright (c) 2019 Array