KHẢO SÁT MỘT SỐ YẾU TỐ ẢNH HƯỞNG LÊN SỰ SINH TỔNG HỢP ANTHOCYANIN TRONG NUÔI CẤY TẾ BÀO HUYỀN PHÙ DÂU TÂY (Fragaria Ananassa L.)

Authors

  • Phạm thị Mỹ Trâm Trường Đại học Thủ Dầu Một, Bình Dương
  • Lê Thị Thủy Tiên Trường Đại học Bách Khoa, Đại học Quốc gia Tp. HCM

Abstract

Ảnh hưởng của cường độ ánh sáng, tiền chất phenylalanine lên sự sinh tổng hợp anthocyanin được khảo sát trong nuôi cấy huyền phù tế bào dâu tây Fragaria ananassa L.. Kết quả thực nghiệm cho thấy, huyền phù tế bào được nuôi trong môi trường MS lỏng dưới cường độ ánh sáng 4000 lux và phenylalanine nồng độ 40 mg/l  bổ sung vào ngày thứ 7 của quá trình nuôi cấy làm tăng hoạt động sinh tổng hợp anthocyanin của tế bào huyền phù dâu tây với hàm lượng anthocyanin thu được là 12,57.10-3% FW.

Từ khoá: anthocyanin, dâu tây, Fragaria ananassa L., huyền phù tế bào

References

. Alan Mortensen C.H, Carotenoids and other pigments as natural colorants, Pure Appl. Chem, 78 (8), (2006), 1477 –1491.

. Aly U.I, Shabrawi H.M.E and Hanafy M, Impact of culture conditions on alkaloid production from undifferentiated cell suspension cultures of Egyptian Henbane, Australian Journal of Basic and Applied Sciences 4(10), (2010), 4717-4725.

. Carew D.P. and Krueger R.J, Anthocyanidins of Catharanthus roseus callus cultures, Phytochemistry, 15, (1976), 442.

. Edahiro J, Masayuki N, Minoru S and Shintaro F, Enhanced accumulation of anthocyanin in cultured strawberry cells by repetitive feeding of phenylalanine into the medium, Journal of Bioscience and Bioengineering, 99 (1), (2005), 43 – 47.

. Gould K.S, Nature's Swiss army knife: the diverse protective roles of anthocyanins in leaves, Journal of Biomedicine and Biotechnology, (2004), 314 – 320.

. Hertog M.G, Hollman P.C, Katan M.B and Kromhout D, Intake of potentially anticarcinogenic flavonoids and their determinants in adults in the Netherlands, Nutr Cancer, 20, (1993), 21 – 29.

. Kakegawa K, Suda J, Sugiyama M and Komamine A, Regulation of anthocyanin biosynthesis in cell suspension cultures of Vitis in relation to cell division, Physiol. Plant, 94, (1995), 661 – 666.

. Konczak I and Zhang W, Anthocyanins – More than nature’s colours, Journal of Biomedicine and Biotechnology, 5, (2004), 239 – 241.

. Nguyễn Đức Lượng và Lê Thị Thuỷ Tiên, Công nghệ tế bào, Nxb. Đại học Quốc gia Tp.HCM, 2006.

. Matsumoto H, Tanida Y and Ishizuka K, Porphyrin intermediate involved in herbicidal action of a aminolevulinic acid on duckweed (Lemna paucicostata Hegelm), Journal of Pesticide Biochemistry and Physiology, 48, (1994), 214 – 221.

. Matsumoto T, Nishida K, Noguchi M and Tamaki, Some factors affecting the anthocyanin formation by Popuius cells in suspension culture, Agric. Biol. Chem, 37, (1973), 561 – 567.

. Nyman S and Simola L.K, The uptake of phenylalanine into suspension-cultured cells of Atropa belladonna, Physiologia Plantarum, 74(4), (1988), 623 – 630.

. Ozeki Y and Komamine A, 1985, Effects of inoculum density, zeatin and sucrose on anthocyanin accumulation in a carrot suspension culture, Plant Cell Tissue Organ Culture, 5, (1985), 45-53.

. Sato K, Nakayama M and Shigeta J, Culturing conditions affecting the production of anthocyanin in suspended cell cultures of strawberry. Plant Sci, 113, (1996), 91 – 98.

. Wrolstad R.E, Current Protocols in Food Analytical Chemistry (Characterization and Measurement of Anthocyanins by UV-Visible Spectroscopy), John Wiler & Sons Inc, 2001.

Published

2013-03-26