XÁC ĐỊNH DƯ LƯỢNG KHÁNG SINH TETRACYCLINES TRONG THỊT HEO VÀ THỊT GÀ BẰNG PHƯƠNG PHÁP SẮC KÝ LỎNG HIỆU NĂNG CAO (HPLC)

Authors

  • Nguyễn Văn Huế Trường Đại học Nông lâm
  • Nguyễn Văn Toản Trường Đại học Nông lâm
  • Guido Fleischer Trường Đại học Nam Kinh, Trung Quốc
  • Zhou Guang Hong Trường Đại học Nam Kinh, Trung Quốc

Abstract

Một phương pháp sắc ký lỏng hiệu năng cao với detector UV/Vis được nghiêncứu để xác định dư lượng kháng sinh tetracycline (TC), chlortetracycline (CTC),oxytetracycline (OTC), doxycycline (DC) trong thịt gà và thịt heo. Mẫu được làm sạch vớichiếc pha rắn (SPE). Việc tách các tetracycline được thực hiện trong cột sắc ký pha đảo RPXBridgeTM C18 250 mm x 4,6 mm I.D., 5 μm. Kết quả cho thấy rằng phạm vi tuyến tínhtừ 10 - 2000 ng/ml. Giới hạn phát hiện (LOD) là 13 ng/g, giới hạn định lượng (LOQ) là 42ng/g cho tất cả các loại tetracycline trong thịt gà và thịt heo. Độ thu hồi từ 81,31 % đến94,18 % với độ lệch chuẩn tương đối (RSD) nhỏ hơn 7,5 %.

Từ khóa: HPLC, thịt ức của gà, thịt lưng của heo, phân tích thực phẩm, kháng sinh.

References

. E.M. Barnes, The effect of antibiotic supplements on the faecal streptococci (Lancefield

group D) of poultry, Br. Vet. J, 114, (1958), 333–344.

. A.L. Cinquina, F. Longo, G. Anastasi, L. Giannetti, R. Cozzani, Validation of a highperformance

liquid chromatography method for the determination of oxytetracycline,

tetracycline, chlortetracycline and doxycycline in bovine milk and muscle, Journal of

Chromatography A, 987, (2003), 227–233.

. Council-Regulation, Laying down a community procedure for the establishment of

maximum residue limits of veterinary medicinal products in foodstuffs of animal origin,

Brussels, Belgium, Official Journal of European Community, L 224, (EEC No.

Nguyễn Văn Huế, Nguyễn Văn Toản, Guido Fleischer, GuangHong Zhou

/90/EC of 1990), 1–124.

. S.D. Elliott, E.M. Barnes, Changes in serological type and antibiotic resistance on

Lancefield group D streptococci in chickens receiving dietary chlortetracycline, J. Gen.

Microbiol., 20, (1959), 426–433.

. I. Garcia,L.A. Sarabia, O.M. Cruz, Detection capability of tetracyclines analysed by a

fluorescence technique: comparison between bilinear and trilinear partial least

squares models, Analytica Chimica Acta, 501, (2004), 193–203.

. J.C. Miller, J.N. Miller, Statistics for Analytical Chemistry, Wiley, New York (Chapter

, 1984.

. A.R. Shalaby, N.A. Salama, S.H. Abou-Raya, W.H. Emam, F.M. Mehaya, Validation of

HPLC method for determination of tetracycline residues in chicken meat and liver,

Food Chemistry, 124, (2011), 1660–1666.

. H. Yu, Y. Tao, D. Chen, Y. Wang, Z. Yuan, Development of an HPLC–UV method for

the simultaneous determination of tetracyclines in muscle and liver of porcine, chicken

and bovine with accelerated solvent extraction, Food Chemistry, 124, (2011), 1131–

Published

2013-03-25