NGHIÊN CỨU PHƯƠNG PHÁP XỬ LÝ NHIỆT BẰNG LÒ VI SÓNG ĐẾN MỨC ĐỘ THÔI NHIỄM DI-(2-ETHYLHEXYL) ADIPATE (DEHA) TỪ MÀNG BỌC THỰC PHẨM PVC BẰNG PHƯƠNG PHÁP SẮC KÝ KHÍ KHỔI PHỔ (GC-MS)

Authors

  • Khoa Cơ khí-Công nghệ, ĐH Nông Lâm-Đại học Huế Khoa Cơ khí-Công nghệ, ĐH Nông Lâm-Đại học Huế

Abstract

Trên thế giới, việc nghiên cứu khả năng thôi nhiểm DEHA từ màng bọc thực phẩm nói chung và màng bọc thực phẩm PVC nói riêng đã trở nên phổ biến. Tuy nhiên, ở Việt Nam, phương pháp kỹ thuật này còn khá mới, chỉ được quan tâm và nghiên cứu trong những năm gần đây. Trong bài báo này, chúng tôi tiến hành khảo sát ảnh hưởng của mức năng lượng và thời gian khi sử dụng lò vi sóng đến mức độ thôi nhiễm DEHA từ màng bọc thực phẩm PVC bằng phương pháp sắc ký khí khối phổ GC-MS. Đối tượng thực phẩm được nghiên cứu là các sản phẩm giàu chất béo. Kết quả nghiên cứu cho thấy, chúng ta nên hạn chế sử dụng lò vi sóng để làm nóng thức ăn với thời gian trên 4 phút và mức năng lượng trung bình thấp (480W).

References

Hilda Duval Barros, H.P.d.S.Z., Identification of fatty foods with contamination possibilities by plasticizers when stored in PVC film packaging. Food Science and Technology (Campinas), Apr./June 2011. 31(0101-2061): p. 547-552.

A Total Reduction Factor of 5 for di(2-ethylhexyl)adipate used as plasticiser in flexible PVC food packaging films

The EFSA Journal 2005: p. 1-5.

Lee HC , Y.K., Nishihara M., Effects of perinatal exposure to phthalate/adipate esters on hypothalamic gene expression and sexual behavior in rats. Journal of Animal Science and Technology, 2006. 48(5): p. 651-662.

Yamanouchi, K.N., M, Effects of Phthalate/Adipate Esters Exposure during Perinatal Period on Reproductive Function after Maturation in Rats. Journal of Animal Science and Technology, 2006. 48(5): p. 651-662.

Silva, M.J., et al., In Vitro Metabolites of Di-2-ethylhexyl Adipate (DEHA) as Biomarkers of Exposure in Human Biomonitoring Applications. Chemical Research in Toxicology, 2013. 26(10): p. 1498-1502.

Simon Ningsun Zhoua, R.P.M., Bio Aikawab, Anna Yipa, Bing Wanga & Jiping Zhua, In Vitro Dermal Absorption of Di(2-ethylhexyl) adipate (DEHA) in a Roll-On Deodorant Using Human Skin. Journal of Toxicology and Environmental Health, 2013: p. 157-166.

Juming Tang, F.H.a.M.L., Microwave heating in food processing.

Cano, J.M., et al., Determination of adipate plasticizers in poly(vinyl chloride) by microwave-assisted extraction. Journal of Chromatography A, 2002. 963(1–2): p. 401-409.

EU Legislation, S.o.E. EU rules on the content of DEHA. Available from: http://www.favv-afsca.fgov.be/wetenschappelijkcomite/adviezen/2014/_documents/ADVIES03-2014_DOSSIER2011 03_Bijlage3_incidents.pdf.

Petersen JH, N.E., Nielsen PA, PVC cling film in contact with cheese: health aspects related to global migration and specific migration of DEHA. 1995. 12(2): p. 245-253.

Cao, X.-L., Phthalate Esters in Foods: Sources, Occurrence, and Analytical Methods. Food Science and Food Safety, January 2010. 9(1): p. 21-43.

Tanja Krüger, M.L., Eva C. Bonefeld-Jørgensen, Plastic components affect the activation of the aryl hydrocarbon and the androgen receptor. Toxicology Letters, 29 December 2007. 246: p. 112-123.

Mehdi Farhoodi, Z.E.-D., Mohammad Reza Ehsani1, Abdolrasul Oromiehie, Migration of model contaminants (ethylene glycol, DEHA and DEHP) from PET bottles into Iranian yogurt drink. 2008. 8(1): p. 418–426.

Published

2016-04-29