Effects of potassium and sulfur fertilizer types on Arabica coffee in basalt soil of Lam Dong province
PDF

Keywords

coffee arabica
fertilizer
Lam Dong province
quality
yield cà phê chè Catim
chất lượng
năng suất
Lâm Đồng
phân bón

Abstract

The experiments consisted of four treatments with three types of potassium and sulfur fertilizers, arranged in a randomized complete block design with three replications. These experiments were conducted in 2018 and 2019 on basalt soil for growing coffee in Da Lat City, Lam Dong province, to identify the types of potassium and sulfur fertilizer suitable for Arabica coffee in the business stage. The results show that the yield and quality of coffee depend on the types of potassium and sulfur fertilizer application. The highest yields at 15.6 tons of fresh bean/ha (2018) and 17.4 tons of fresh bean/ha (2019) were obtained with K2SO4 at a rate of 300 kg K2O/ha + 60 kg S/ha. The quality of beans is also the highest with this type of fertilizer. Therefore, it is recommended to apply this fertilizer rate and a mixture of 300 kg K2O + 60 kg S + 10 tons of decomposed chicken manure + 280 kg N + 120 kg P2O5 + 500 kg lime for 1 ha of Catimor coffee at the business stage to achieve the highest yield and quality.

https://doi.org/10.26459/hueunijard.v130i3A.5892
PDF

References

  1. Better Crops (1998), Potassium interactions with other nutrients, 82(3), International Plant Nutrition Institute (IPNI).
  2. Bộ Nông nghiệp và Phát triển Nông thôn (2002), Tiêu chuẩn ngành 10 TCN 527:2002: Kỹ thuật trồng, chăm sóc và thu hoạch cà phê chè.
  3. Nguyễn Văn Bộ và cộng sự (2017), Bón phân cho cà phê, Nxb. Nông nghiệp, Hà Nội.
  4. Cục thống kê tỉnh Lâm Đồng (2018), Niên giám thống kê năm 2018, Ủy Ban nhân dân tỉnh Lâm Đồng.
  5. Enilson de Barros Silva (2002), Potassium fertilization and the quality of processed coffee beans. Scientia Agricola, 59(1).
  6. IPI Research Topics (1981), Potassium sulphate and potassium chloride their influence on the yield and quality of cultivated plants, International Potash Institute Bern, Switzerland.
  7. Tôn Nữ Tuấn Nam và Trình Công Tư (2018), Tài liệu tập huấn tiểu giảng viên (TOT): Chuyên đề Quản lý dinh dưỡng cho cà phê, Trung tâm Nghiên cứu và Phát triển cây hồ tiêu.
  8. Tôn Nữ Tuấn Nam và Trương Hồng (1999), Đất và phân bón, Trong “Cây cà phê ở Việt Nam” (Đoàn Triệu Nhạn, Phan Quốc Sủng và Hoàng Thanh Tiệm), Nxb. Nông nghiệp, Hà Nội.
  9. Trung tâm Khuyến nông tỉnh Lâm Đồng (2018), Quy trình kỹ thuật canh tác cây cà phê chè. http://khuyennong.lamdong.gov.vn.