Identification of distichochlamys citrea and its propagation with the rhizome cutting method
PDF (Vietnamese)

Keywords

đặc điểm hình thái
Distichochlamys citrea
giâm hom
ITS
Trichoderma Macromorphological features
distichochlamys citrea
cutting
ITS
Trichoderma

Abstract

Distichochlamys citrea is a medicinal plant endemic to Vietnam and has valuable benefits for treating a variety of diseases. The black ginger samples collected from Bach Ma National Park have differences in colour and shape of stems and leaves. These two characteristics are essential for identifying the correct D. citrea species. We determined the morphological and molecular characteristics of the D. citrea samples and evaluated the effect of factors on the propagation of these species with the rhizome cutting method. Using the ITS marker, we recognised that these black ginger samples belong to Distichochlamys citrea species. The 2 g rhizome is suitable for cutting. Trichoderma (0.2 kg/kg rhizome) was utilized for treating the cutting rhizome. The substrate containing coir, sand, clean soil, earthworm manure, and rice husks (the ratio of 1:1:1:1:1) is the best for the growth of the cuttings. A 100 ppm IBA solution is the best for the growth and rooting of cutting plantlets. After nine months of growing, we reached the following results: 3.2 shoots/cutting rhizome, 9.6 roots/cutting rhizome, root length of 21.29 cm, plant height of 25.75 cm, and 3.58 leaves/plant.

https://doi.org/10.26459/hueunijard.v132i3B.7145
PDF (Vietnamese)

References

  1. Newman, M. F. (1995), Distichochlamys, a new genus from Vietnam, Edinburgh Journal of Botany, 52(1), 65–69.
  2. Larsen, K. and Newman, M. F. (2001), A new species of Distichochlamys from Vietnam and some observations on generic limits in Hedychieae (Zingiberaceae), Natural History Bulletin of the Siam Society, 49, 77–80.
  3. Kredics, L. et al. (2003), Influence of environmental parameters on Trichoderma strains with biocontrol potential, Food Technology and Biotechnology, 41(1), 37–42.
  4. Nguyen, Q. B. and Leong-Škorničková, J. (2012), Distichochlamys benenica (Zingiberaceae), a new species from Vietnam, Gardens’ Bulletin Singapore, 64, 195–200.
  5. Phạm Việt Tý, Hồ Việt Đức, Lê Quyết Tháng (2015), Nghiên cứu thành phần hóa học của Tinh dầu thân rễ thân rễ gừng đen (Distichochlamys citrea) tại một số tỉnh miền Trung Việt Nam, Tạp chí Khoa học Trường Đại học An Giang, 8(4), 60–65.
  6. Denyer, C. V. et al. (1994), Isolation of antirhinoviral sesquiterpenes from ginger (Zingiber officinale), Journal of natural products, 57(5), 658–662.
  7. Konovalova, O., Gergel, E. and Herhel, V. (2013), GC-MS Analysis of bioactive components of Shepherdia argentea (Pursh.) Nutt. from Ukrainian Flora, The Pharma Innovation, 2 (6, Part A), 7.
  8. Moteki, H. et al. (2002), Specific induction of apoptosis by 1, 8-cineole in two human leukemia cell lines, but not a in human stomach cancer cell line, Oncology reports, 9(4), 757–760.
  9. Tran Van Chen et al. (2022), Morphological and molecular characterization of Distichochlamys citrea M. F. Newman in Bach Ma National Park, Thua Thien Hue Province, Vietnam, BIODIVERSITAS, 23(4), 2066–2079.
  10. Phạm Hoàng Hộ (2000), Cây Cỏ Việt Nam III Họ Gừng – Zingiberaceae, Nxb. Trẻ, TP. HCM.
  11. Nguyễn Quốc Bình (2017), Thực vật chí Việt Nam Họ Gừng - Zingiberaceae, Nxb. Khoa học Tự nhiên và Công nghệ, Hà Nội.
  12. Doyle, J. J. and Doyle, J. L. (1987), A rapid DNA isolation procedure for small quantities of fresh leaf tissue, Journal of Plant Chemistry, Plant Biochemistry and Molecular Biology, 19, 11–15.
  13. Khanuja, S. P., Shasany, A. K., Darokar, M. P. and Kumar, S. (1999), Rapid isolation of DNA from dry and fresh samples of plants producing large amounts of secondary metabolites and essential oils, Plant molecular biology Reporter, 17(1), 74.
  14. Trần Thị Thu Hà, Lê Văn Chánh, Nguyễn Quang Cơ và Nguyễn Thị Huệ (2016), Nghiên cứu ảnh hưởng của chế phẩm sinh học Pseudomonas putida đến sinh trưởng và tỷ lệ sống của cây hồ tiêu giâm hom tại Pleiku, Gia Lai, Bảo vệ thực vật, 5, 12–17.
  15. Mai Thị Thúy, Ninh Thị Phíp (2013), Ảnh hưởng của giá thể và khối lượng củ giống đến sinh trưởng và năng suất của gừng trồng bao tại Gia Lâm, Hà Nội, Tạp chí Khoa học và Phát triển, Trường Đại Học Nông Lâm, Đại Học Huế, 11(4), 482–491.
  16. Trần Thị Thu Hà, Võ Hoàng Thu Trinh, Trương Thị Bích Phượng (2021), Nghiên cứu ảnh hưởng của chế phẩm Trichoderma - Streptomyces trong xử lý củ gừng giống đến sinh trưởng phát triên, năng suất và chất lượng củ, Hội thảo Quốc gia Bệnh hại thực vật Việt Nam lần thứ 20, 337–344.
  17. Mohamad, Y. S. et al. (2015), Effects of organic substrates on growth and yield of ginger cultivated using soilless culture, Malaysian Applied Biology, 44(3), 63–68.
  18. Hoàng Minh Tấn, Nguyễn Quang Thạch (1993), Chất điều hòa sinh trưởng đối với cây trồng, Nxb. Nông Nghiệp, 11–17.