Infection rate of coccidia in H're chickens raised in the open farm model in Quang Ngai province
PDF (Vietnamese)

Keywords

coccidiosis
infection rate
H’re chicken
Quang Ngai cầu trùng
tỷ lệ nhiễm
gà H’re
Quảng Ngãi

Abstract

Coccidiosis is one of the common diseases on chicken, which has caused major impacts on economy of poultry industry. The objectives of this study were to determine the infection rate and the intensity of coccidiosis in H're chicken raised in Nam Thuan farm, Quang Ngai province at different ages, different faecal sample status, and the efficacy of treatment drug used in infected chickens. A total of 350 faecal samples were collected from 6 pens of H’re chicken at 1, 2, 3, 4, 5 and 6 weeks old. Drug (common name known as DIACOC with mixed rate of 3 g/L of water) for treatment of coccidiosis was used at 4, 5 and 6 week-old of chicken after coccidia oocysts were found in faecal samples. Coccidia oocysts were detected by floating edema method. The results showed that the average infection rate of coccidiosis in H're chickens was 46.85%. In overall, the infection rate increased onwards from 2nd week-old (11.11%) to 4th week-old (87.5%) and decreased from 5th week-old (67.53%) to 6th week-old (52.78%) of the chickens. The infection rate varied depending on faecal status. The results also indicated that the infection rate of coccidiosis in H’re chicken was decreased to 7.5% after a week of applying drug treatment. The findings of this research provide a valuable insight into coccidiosis prevention and treatment in chickens, especially for H’re chicken.

https://doi.org/10.26459/hueunijard.v133i3A.7374
PDF (Vietnamese)

References

  1. Shirley, M. W., Smith, A. L. and Tomley, F. M. (2005), The biology of avian Eimeria with an emphasis on their control by vaccination, Advances in Parasitology, 60, 285–330.
  2. McDougald, L. R. (2003), Protozoal Infections, In: Diseases of Poultry, Saif, Y. M., H. J. Barnes, J. R. Glisson, A. M. Fadly, L. R. McDougald and D. E. Swayne (Eds.), Iowa State University Press, USA, 973–1023.
  3. Nguyễn Hữu Hưng (2011), Giáo trình bệnh ký sinh trùng gia súc gia cầm, Nxb. Đại học Cần Thơ.
  4. Phạm Văn Khuê và Phan Lục (1996), Ký sinh trùng thú y, Nxb. Nông nghiệp, Hà Nội.
  5. Nguyễn Thị Kim Lan, Nguyễn Thị Lê, Phạm Sỹ Lăng và Nguyễn Văn Quang (2008), Ký sinh trùng học thú y, Giáo trình dùng cho bậc Cao học., Nxb. Nông Nghiệp, Hà Nội.
  6. Huỳnh Văn Chương , Đinh Thị Bích Lân , Nguyễn Vũ Sơn , Phạm Hồng Ngân , Nguyễn Hữu Nam (2016), Đặc điểm bệnh lý của gà tre mắc bệnh cầu trùng tại Thừa Thiên Huế, Tạp chí Khoa học Nông nghiệp Việt Nam, 14(6), 877–884.
  7. Nguyễn Phúc Khánh, Trần Ngọc Bích và Nguyễn Hồ Bảo Trân (2015), Khảo sát tình hình nhiễm bệnh cầu trùng và chỉ tiêu sinh lý máu trên đàn gà ở quận Bình Thủy, thành phố Cần Thơ, Tạp chí khoa học trường Đại học Cần Thơ, 36, 1–5.
  8. Cao Thanh Hoàn, Nguyễn Hữu Hưng và Nguyễn Hồ Bảo Trân (2016), Tình hình nhiễm cầu trùng trên gà nuôi công nghiệp tại Vĩnh Long, Tạp chí khoa học trường Đại học cần Thơ, 2, 11–16.
  9. Nguyễn Thị Kim Lan (2012), Ký sinh trùng và bệnh ký sinh trùng thú y, Nxb. Nông nghiệp, Hà Nội.
  10. Nguyễn Hữu Hưng và Nguyễn Hồ Bảo Trân (2020), Tình hình nhiễm cầu trùng ở gà lông màu nuôi theo phương thức bán công nghiệp tại tỉnh Hậu Giang, Tạp chí Khoa học kỹ thuật Thú y, 27(7), 67–74.
  11. Phạm Sỹ Lăng và Phan Địch Lân (2002), Bệnh ký sinh trùng ở gia cầm và biện pháp phòng trị, Nxb. Nông nghiệp, Hà Nội.