Study on some soil chemical properties in pennywort growing soil at Quang Dien district, Thua Thien Hue province

Keywords

soil quality
solutions
pennywort
land use
Quang Dien district chất lượng đất
giải pháp
rau má
sử dụng đất
huyện Quảng Điền

Abstract

Pennywort (Centella asiatica) plays an important role in cropping systems. Currently, the quality of agricultural production land and pennywort soil is at risk of degradation. Therefore, it is necessary to evaluate the quality of pennywort soil. The study was conducted in Quang Dien district, Thua Thien Hue province in 2024 to survey some pennywort soil chemical properties as a basis for evaluating soil quality and proposing some practices in improving the pennywort productivity and soil properties. 20 composed soil samples were collected from pennywwort soil at the 0-20 cm layer. The analytical parameters included pHKCl, OM (Organic matter), total N, P2O5, K2O, available P2O5 and CEC according to standard methods. The analysis results showed that the soil for growing pennywort contained pHKCl (4.15 – 4.30), OM (2.41 – 2.78%), total N (0.066 – 0.085%), total P2O5 (0.045 – 0.080%), total K2O (0.18 – 0.33%), available P2O5 (3.5 – 7.2 mg/100 g) and CEC (6.10 – 7.95 cmolc/kg). The general fertility of the soil for growing pennywort was from poor to medium level, with potassium content at poor level. Some practices for improving the soil quality by liming and using fertilizers appropriately for pennywort were proposed.

https://doi.org/10.26459/hueunijard.v133i3C.7575

References

  1. Lê Đình Bích, Trần Văn Ơn (2007), Thực vật học, Nxb. Y học, Hà Nội.
  2. Đỗ Tất Lợi (2007), Những cây thuốc và vị thuốc Việt Nam, Nxb. Hồng Đức, Hà Nội.
  3. Bylka, W., Znajdek‐Awiżeń, P., Studzińska‐Sroka, E., Dańczak‐Pazdrowska, A., Brzezińska, M. (2014), Centella asiatica in dermatology: an overview, Phytotherapy research, 28(8), 1117–1124.
  4. Trần Thị Thanh Hằng (2020), Nghiên cứu ảnh hưởng của các liều lượng phân đạm đến sinh trưởng, năng suất hai giống rau má (Centella asiatica L.) và tính chất hóa học của đất trong vụ đông xuân 2019-2020 tại tỉnh Thừa Thiên Huế, Luận văn Thạc sĩ Nông nghiệp, Trường Đại học Nông Lâm, Đại học Huế.
  5. Nguyễn Hữu Ngữ, Trần Thanh Đức, Nguyễn Bích Ngọc, Phạm Thị Thảo Hiền, Dương Quốc Nõn, Trịnh Ngân Hà, Lê Hữu Ngọc Thanh, Nguyễn Phúc Khoa (2023), Các yếu tố ảnh hưởng đến thoái hoá đất sản xuất nông nghiệp tại huyện Bố Trạch, tỉnh Quảng Bình, Tạp chí Khoa học Đại học Huế: Nông nghiệp và Phát triển Nông thôn, 132(3A), 61–75.
  6. UBND xã Quảng Thọ, (2023), Báo cáo tình hình kinh tế xã hội năm 2023.
  7. Dewangan, S. K., Shrivastava, K., Kumari, L., Minji, P., Kumaji, P., Sahu, R. (2023), The effects of soil pH on soil health and environmental sustainability: a review, Journal of Emerging Technologies and Inovative Research, 10(6), 611–616.
  8. Bộ Tài nguyên và Môi trường (2015), Quy định về kỹ thuật điều tra đánh giá đất đai, Thông tư 60/2015/TT-BTNMT.
  9. Lê Thanh Bồn (2006), Giáo trình Thổ nhưỡng học, Nxb. Nông nghiệp, Hà Nội.
  10. Nguyễn Hữu Chiếm, Huỳnh Công Khánh, Nguyễn Xuân Lộc và Đinh Thị Việt Huỳnh, (2017), Đánh giá và so sánh tính chất lý, hóa học đất trồng lúa trong và ngoài đê bao khép kín tỉnh An Giang, Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ, 2017(1), 86–92.
  11. Châu Minh Khôi, Trần Văn Dũng, Lê Thị Hòa, Đoàn Thị Trúc Linh (2020), Đánh giá tính chất lý và hóa học của một số nhóm đất chính trên địa bàn tỉnh An Giang, Tạp chí Khoa học Đại học Cần Thơ, 56(5), 101.
  12. Dobermann, A., Fairhurst, T. (2000), Rice: Nutrient disorders and nutrient management, IRRI, Philippine.