Study on production, income and consumption of green black beans in Quang Tri province
PDF (Vietnamese)

Keywords

green black beans
production
income and consumption đậu đen xanh lòng
sản xuất
thu nhập và tiêu thụ

Abstract

The study was conducted to investigate 180 farming households in 03 districts growing green black beans in Quang Tri province to evaluate the production, income and consumption of green black beans in the study area in order to build a basis scientific and practical database to develop this plant more appropriately and effectively. The survey form on production, income and consumption of green black beans was designed by the research team. Then conduct an investigation using secondary and primary data collection methods. The consultation method was used to conduct in-depth interviews with professional staff knowledgeable and experienced in the field of the research. The survey results showed that the area, yield and productivity of green black bean cultivation achieved from low to high and uneven among the households and regions; The pest and disease situation was mild to moderate. The income was average and unstable. The consumption depends mainly on traders and selling prices are unstable. Although green black bean production had some advantages, but there were many difficulties such as an unstable output market, many pests, and price pressure from traders.

https://doi.org/10.26459/hueunijard.v134i3B.7790
PDF (Vietnamese)

References

  1. Trịnh Thị Sen, Nguyễn Thị Hoài, Nguyễn Ngọc Lâm (2023), Ảnh hưởng của liều lượng phân hữu cơ và mật độ trồng đến sinh trưởng và năng suất đậu đen (vigna cylindrica (l.) skeels) tại tỉnh Quảng Trị, Tạp chí Khoa học và Công nghệ Nông nghiệp, Trường Đại học Nông Lâm, Đại học Huế, 1, 3357–3367.
  2. Võ Văn Chi (1991), Cây rau trái đậu dùng để ăn và trị bệnh, Nxb. Khoa Học và Kinh Tế.
  3. Luque-Rodrıguez, J. M., Luque de Castro, M. D., and Pe ́rez-Juan, P. (2007), Dynamic superheated liquid extraction of anthocyanins and other phenolics from red grape skins of winemaking residues, Bioresource Technology, 98(14), 2705–2713.
  4. Bộ Nông nghiệp và Phát triển nông thôn (2014), Quyết định phê duyệt quy hoạch chuyển đổi cơ cấu cây trồng trên đất trồng lúa giai đoạn 2014–2020.
  5. Ban Quản lý dự án xã Triệu Vân (2014), Báo cáo tình hình hoạt động của dự án FLC 12- 01 giai đoạn II xã Triệu Vân, huyện Triệu Phong, tỉnh Quảng Trị.
  6. Phòng Nông nghiệp huyện Triệu Phong (2023), Báo cáo tổng kết tình hình sản xuất Nông nghiệp của huyện Triệu Phong, tỉnh Quảng Trị.
  7. Phòng Nông nghiệp huyện Đakrông (2023), Báo cáo tổng kết tình hình sản xuất nông nghiệp của huyện Đakrông, tỉnh Quảng Trị.
  8. Lê Văn Gia Nhỏ (2012), Marketing nông nghiệp, Viện Khoa học kỹ thuật Nông nghiệp miền Nam.
  9. Trịnh Thị Sen (2023), Báo cáo tổng kết đề tài ứng dụng các tiến bộ khoa học và công nghệ xây dựng mô hình canh tác theo hướng hữu cơ và chế biến đậu đen xanh lòng nhằm nâng cao chuỗi giá trị sản phẩm hàng hóa tại tỉnh Quảng Trị.
  10. Bộ Nông nghiệp và Phát triển Nông thôn, Viện Khoa học Kỹ thuật Nông lâm miền núi phía Bắc (2015), Các giải pháp canh tác ngô bền vững trên đất dốc vùng núi phía Bắc.