Factors affecting the household’s decision on producing safe vegetable in Thua Thien Hue province
PDF (Vietnamese)

Keywords

Quyết định lựa chọn
các yếu tố ảnh hưởng
rau an toàn
hồi quy nhị phân Choice decision
affected factors
safe vegetables
Binary Logistic Regression

Abstract

This study aims to determine the factors affecting the households’ decision on producing safe vegetable in Thua Thien Hue Province. This research is conducted through interviewing 350 households,of which, a sample of 150 households with safe vegetable cultivation and 200 households with traditional vegetable cultivation. The Binary Logistic Model is used to estimate the factors affecting the households’ decision on safe vegetable cultivation. The results reveal that 5 factors have positive impact on the household’s decisions  as follows: education, household size, training course, the level of safe vegetable knowledge, and the evaluation of producing safe vegetable processes. In order to develop safe vegetable production, local government needs to focus on planning safe vegetable areas and strengthen  household training.

https://doi.org/10.26459/hueunijed.v130i5C.6507
PDF (Vietnamese)

References

  1. Trần Khắc Thi và Trần Ngọc Hùng (2005), Kỹ thuật trồng rau sạch (Rau an toàn), Nxb. Nông nghiệp, Hà Nội.
  2. Nguyễn Huy Bình (2013), Thực trang phát triển sản xuất rau an toàn ở Đà Nẵng và đề xuất giải pháp phát triển, Tạp chí UED Journal of social sciences, humanities and education, 3(1), 1–5.
  3. Nguyễn Văn Hiền, Dương Thế Vinh và Đào Xuân Hưng (2010), Điều tra, đánh giá hiện trạng sản xuất và mức độ an toàn trong sản xuất rau tại các vùng rau chủ lực cung cấp cho thành phố Hà Nội và thành phố Hồ Chí Minh, Tạp chí Nông nghiệp và phát triển nông thôn, 222–230.
  4. Thừa Thiên Huế phát triển các mô hình sản xuất nông nghiệp bền vững, truy cập ngày 11/8/2021, tại trang web http://tin-tuc-kinh-te/thua-thien-hue-phat-trien-cac-mo-hinh-san-xuat-nong-nghiep-ben-vung-473552.
  5. Sở Nông nghiệp và phát triển nông thôn Thừa Thiên Huế (2019), Số liệu tổng hợp tình hình sản xuất rau.
  6. Bộ NN&PTNT (2012), Thông tư quy định về quản lý sản xuất rau, quả và chè an toàn, Số 59/2012/TT-BNNPTNT ngày 09 tháng 11 năm 2012.
  7. Bộ NN&PTNT (2007), Quyết định Ban hành quy định về quản lý sản xuất và chứng nhận rau an toàn”, Số 04/2007/QĐ-BNN ngày 19 tháng 01 năm 2007.
  8. Nguyễn Minh Hà, Nguyễn Văn Hùng (2016), Các yếu tố tác động đến việc tham gia VietGAP của hộ trồng thanh long: trường hợp nghiên cứu tại huyện Hàm Thuận Bắc, tỉnh Bình Thuận, Tạp chí Phát triển Kinh tế, 6(27), 102–120.
  9. Nguyễn Văn Cường (2018), Phân tích các nhân tố ảnh hưởng đến quyết định sản xuất rau an toàn của nông hộ tại huyện Đơn Dương, tỉnh Lâm Đồng, Tạp chí Quản Trị – Quản lý, 11, 261–267.
  10. Khổng Tiến Dũng (2020), Giải pháp thúc đẩy chuyển đổi sản xuất lúa theo hướng hữu cơ tại Đồng bằng sông Cửu Long: Nghiên cứu trường hợp tỉnh Vĩnh Long và các ngụ ý chính sách, Tạp chí Kinh tế và Quản trị kinh doanh, 1(17), 72–85.
  11. Hồ Thị Thanh Sang và Lê Văn Gia Nhỏ (2018), Yếu tố ảnh hưởng đến quyết định tham gia sản xuất lúa hữu cơ trong hệ thống canh tác Lúa - Tôm tại tỉnh Trà Vinh, Khoa học công nghệ nông nghiệp Việt Nam, 92(7), 37–43.
  12. Green. H. W (2003), Econometrics analysis maxwell, Maxwell Macmillan International Publising Group.
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Copyright (c) 2021 Array