Growth, yield, and quality of sweet potato varieties for vegetables in Thua Thien Hue province
PDF (Vietnamese)

Keywords

growth
quality
yield
sweet potato
vegetable chất lượng
giống khoai lang làm rau ăn lá
năng suất
sinh trưởng

Abstract

The study was carried out on seven sweet potato varieties to identify the ones with good growth and resistance and high yield and quality. The experiments were designed in a randomized complete block design with three replicates in the 2019 Summer–Autumn crop at the Centre for Agricultural Research And Services of the Faculty of Agronomy, University of Agriculture and Forestry, Hue University. The varieties’ characteristics were determined according to the National Technical Regulation on Testing for Value of Cultivation and Use of sweet potato varieties, issued by the Ministry of Agriculture and Rural development. The results indicate that three of the seven varieties have good growth, pest and unfavourable condition resistance, high yield (9,7–12,0 tons/ha), trade item ratio (≥50%), and quality. These varieties were suggested to test on a large scale at the research locality.

https://doi.org/10.26459/hueunijard.v130i3B.5989
PDF (Vietnamese)

References

  1. Bộ Nông nghiệp và Phát triển Nông thôn (2011), Quy chuẩn Kỹ thuật Quốc
  2. gia về khảo nghiệm giá trị canh tác và sử dụng giống khoai lang, QCVN 01-6: 2011/BNNPTNT
  3. Descriptors for Sweet potato (Ipomea potato L.), IPGRI, Rome, Italia (1990).
  4. Mai Thạch Hoành (2011), Chọn giống khoai lang K51/KB1 năng suất cao, chất lượng khá, Tạp chí Khoa học và Công nghệ Nông nghiệp Việt Nam, 14(2), 127–133.
  5. Melissa Johnson và Ralphenia D. P. (2010), Sweet potato leaves: properties and synergistic interactions that promote health and prevent disease, Nutrition Reviews (Special Article), 68(10), 604–615.
  6. Motsa N. M., Modi A. T., Mabhaudhi T. (2015), Sweet potato (Ipomoea batatas L.) as a drought tolerant and food security crop, South African Journal of Science, Review Article, 111(11/12), 1–8.
  7. Trần Hiệp, Đỗ Thị Huế, Nguyễn Văn Duy, Nguyễn Công Oánh, Lê Hữu Hiếu, Hà Xuân Bộ, J. Bindelle, A. Thewis và Vũ Đình Tôn (2013), Hiện trạng sử dụng và giá trị dinh dưỡng một số loại thức ăn xanh dùng nuôi lợn trong nông hộ ở miền Bắc Việt Nam, Tạp chí Khoa học chăn nuôi (8), 19–28.
  8. Nguyễn Thị Ngọc Huệ, Nguyễn Văn Kiên và Hoàng Thị Nga (2007), Kết quả đánh giá và bình tuyển nguồn gen khoai lang theo hướng sử dụng làm rau, Tạp chí khoa học và công nghệ nông nghiệp Việt Nam, 2(3), 7–16.
  9. Nguyễn Thị Ngọc Huệ, Hoàng Thị Nga, Nguyễn Văn Kiên, Vũ Linh Chi và Mai Thạch Hoành (2008), Ba giống khoai lang rau KLR1, KLR3 và KLR5, Tạp chí Khoa học và công nghệ Nông nghiệp Việt Nam, 4(9), 21–27.
  10. Shahidul Islam (2006), Sweet potato (Ipomoea batatas L.) leaf: Its potential effect on human health and nutrition, Journal of Food Science, 71(2), 13–21.
  11. Tác dụng của rau khoai lang tốt cho sức khỏe, https://voh.com.vn/suc-khoe/tac-dung-cua-rau-khoai-lang-tot-cho-suc-khoe-nhu-the-nao-309350.html.
  12. Tổng Cục Thống kê Việt Nam (2018).