Optimal conditions for producing antler-type fruiting bodies of Ganoderma lucidum on sawdust substrate
PDF (Vietnamese)

Keywords

Antler-type fruiting bodies
Ganoderma lucidum
polysaccharide Nấm linh chi sừng hươu
Ganoderma lucidum
polysaccharide

Abstract

Antler-type fruiting bodies of Ganoderma lucidum have been cultivated successfully in several countries worldwide. In Vietnam, there is little information related to this product. In this study, we found optimal substrate conditions for developing antler-type fruiting bodies: sawdust with 5% corn bran, 5% rice bran, 1% calcium carbonate, and 3% bean flour. The results show that the kidney-shaped reishi fruiting bodies under normal culture (CT1) changed to antler-type fruiting bodies formed under dark conditions (CT2), and typical antler-type fruiting bodies under light and airless conditions (CT3) or under dark and airless conditions (CT4). In CT3 and CT4 conditions, reishi mushroom bodies did not produce spores and were reddish-brown and shiny. In the form of antler-type fruiting bodies, Ganoderma has the highest dry yield in CT3 conditions, with a fruiting body length of 33 cm and a yield of 28.02 g/bag. However, the content of water-soluble polysaccharides was highest when the fungus was grown under the CT4 conditions, reaching 0.47 mg glucose/g of crude water-soluble polysaccharides.

https://doi.org/10.26459/hueunijard.v130i3B.6022
PDF (Vietnamese)

References

  1. Lai T., Gao Y., Zhou S. (2004), Global marketing of medicinal Ling Zhi mushroom Ganoderma lucidum (W. Curt.: Fr.) Lloyd (Aphyllophoromycetideae) products and safety concerns, International journal of medicinal mushrooms, 6(2).
  2. Boh B., Berovic M., Zhang J., Zhi-Bin L. (2007), Ganoderma lucidum and its pharmaceutically active compounds, Biotechnology annual review, 13, 265–301.
  3. Hu G., Zhai M., Niu R., Xu X., Liu Q., Jia J. (2018), Optimization of culture condition for ganoderic acid production in Ganoderma lucidum liquid static culture and design of a suitable bioreactor, Molecules, 23(10), 2563.
  4. Chen T. Q., Wu J. G., Kan Y. J., Yang C., Wu Y. B., Wu J. Z. (2018), Antioxidant and hepatoprotective activities of crude polysaccharide extracts from lingzhi or reishi medicinal mushroom, Ganoderma lucidum (Agaricomycetes), by ultrasonic-circulating extraction, International journal of medicinal mushrooms, 20(6).
  5. Jo E. Y., Cheon J. L., Ahn J. H. (2013), Effect of food waste compost on the antler-type fruiting body yield of Ganoderma lucidum, Mycobiology, 41(1), 42–6.
  6. Sudheer S., Taha Z., Manickam S., Ali A., Cheng P. G. (2018), Development of antler-type fruiting bodies of Ganoderma lucidum and determination of its biochemical properties, Fungal biology, 122(5), 293–301.
  7. López-Peña D., Samaniego-Rubiano C., Morales-Estrada I., Gutierrez A., Gaitán-Hernández R., Esqueda M. (2019), Morphological characteristics of wild and cultivated Ganoderma subincrustatum from Sonora, Mexico. Scientia Fungorum, 49, 1213.
  8. Zhao C., Fan J., Liu Y., Guo W., Cao H., Xiao J. (2019), Hepatoprotective activity of Ganoderma lucidum triterpenoids in alcohol-induced liver injury in mice, an iTRAQ-based proteomic analysis, Food chemistry, 271, 148–56.
  9. Benkeblia N. (2015), Ganoderma lucidum polysaccharides and Terpenoids: profile and health benefits, J Food Nutr Diet, 1, 1–6.
  10. Xu Z., Chen X., Zhong Z., Chen L., Wang Y. (2011), Ganoderma lucidum polysaccharides: immunomodulation and potential anti-tumor activities, The American Journal of Chinese medicine, 39(1), 15–27.
  11. Vũ Thị Phương Thảo, Bùi Thị Tươi, Phạm Văn Hưng, Nguyễn Thị Hồng Gấm (2016), Kĩ thuật nuôi trồng nấm linh chi đỏ (Ganoderma lucidum) trên thân cây gỗ, Hội nghị khoa học công nghệ tuổi trẻ các trường Nông Lâm nghiệp và Thuỷ sản.
  12. Nguyễn Ngọc Trai (2015), Ảnh hưởng của thành phần cơ chất đến khả năng sinh trưởng và năng suất của hai giống nấm linh chi đỏ (Ganoderma lucidum) có nguồn gốc từ Nhật Bản và Hàn Quốc trồng tại Trà Vinh, Báo cáo đề tài, Đại học Trà Vinh.
  13. Trần Thị Nguyên Đăng, Trần Lê Tuyết Châu, Trần Phi Hoàn Yến (2018), Điều chế hệ tiểu phân nano chứa cao linh chi (Ganoderma lucidum (Leyss. ex Fr.) Karst.) hướng tác dụng kháng cholinesterase, Tạp chí Dược học, 58(9), 76–9.
  14. Đinh Xuân Linh, Thân Đức Nhã, Nguyễn Hữu Đồng, Nguyễn Thị Sơn (2008), Kĩ thuật trồng, chế biến nấm ăn và nấm dược liệu, Nxb. Nông nghiệp.
  15. Lê Trung Hiếu (2001), Nghiên cứu tách chiết và định lượng hoạt chất polysaccharide và triterpenoid trong nấm linh chi (Ganoderma lucidum), Luận văn thạc sĩ, Đại học Huế.
  16. Biswas M. K. (2014), Microbial contaminants in oyster mushroom (Pleurotus ostreatus) cultivation their management and role of meteorological factors, In: Proceedings of 8th International Conference on Mushroom Biology and Mushroom Products (ICMBMP8), New Delhi, India, 567–75.
  17. Zhao H., Zhang Q., Zhao L., Huang X., Wang J., Kang X. (2012), Spore powder of Ganoderma lucidum improves cancer-related fatigue in breast cancer patients undergoing endocrine therapy: a pilot clinical trial, Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. doi: 10.1155/2012/809614.
  18. Ma B., Ren W., Zhou Y., Ma J., Ruan Y., Wen C. N. (2011), Triterpenoids from the spores of Ganoderma lucidum, North American journal of medical sciences, 3(11), 495.
  19. Lê Đình Hoài Vũ, Trần Đăng Hoà (2008), Đặc điểm sinh học và năng suất của một số giống chủng nấm linh chi (Ganoderma lucidum) nuôi trồng ở Thừa Thiên Huế, 49, 209–216.