Situation of watermelon (Citrullus lanatus Thumb.) production in Phu Yen province
PDF (Vietnamese)

Keywords

rotation
watermelon
Phu Yen province dưa hấu
luân canh
Phú Yên

Abstract

The current situation of watermelon production in Phu Yen was surveyed by interviewing households in a delta area, a semi-mountainous area in a delta district, and a semi-mountainous area in a mountainous district. Ninety farm households answered prepared questions. The results indicate that watermelon production in Phu Yen has been increasing gradually, primarily in the Winter-Spring crop, with a yield of 23.33 tons/ha (2021). The most cultivated variety is Trang Nong 386. In Phu Yen, the households practise four recipes for watermelon: Watermelon (Winter-Spring) – Corn/Watermelon (Spring-Summer) – Legumes/Corn (Summer-Autumn) – Flowers, Watermelon (Winter-Spring) – Corn/Watermelon (Spring-Summer) – Legumes/Corn (Summer-Autumn), Watermelon (Winter-Spring) – Corn/Watermelon/Vegetables (Spring-Summer), and Watermelon (Winter-Spring) – Cassava (Spring-Summer). The households apply suitable crop rotation formulas for their ecological region. Common pests and diseases ingredient causing severe damage in Phu Yen are thrips, leaf-eating green worms, borers, and sap-melting diseases.

https://doi.org/10.26459/hueunijard.v132i3A.6926
PDF (Vietnamese)

References

  1. Robinson, R. W. and Decker-Walters, D. S. (1997), Cucurbits, Cambridge, MA: CABI Publishing.
  2. El-Adawy & Taha (2001), Characteristics and composition of different seed oils and flours, Food Chemistry, 74(1), 47–54.
  3. Cục Thống kê Phú Yên (2022), Báo cáo về diện tích, năng suất, sản lượng cây hàng năm từ năm 2014 đến năm 2021.
  4. Compton, M. E. (1999), Dark pretreatment improves adventitious shoot organogenesis from cotyledons of diploid watermelon, Plant Cell, Tiss. Org. Cult., 58, 185–188.
  5. Li, J., Tang, Y., Qin, Y., Li, X., Li, H. (2012), Agrobacterium-mediated transformation of watermelon (Citrullus lanatus), Afr. J. Biotechnol., 11(24), 6450–6456.
  6. Viện Bảo vệ thực vật (1997), Phương pháp nghiên cứu bảo vệ thực vật tập 1, Nxb. Nông nghiệp, Hà Nội, 99.
  7. FAOSTAT (2022), Current world production watermelon situation and outlook, FAO statistics division.
  8. Nguyễn Lê Hiệp (2010), Đánh giá hiệu quả kinh tế cây dưa hấu ở xã Bắc Sơn - Huyện Thạch Hà - Hà Tĩnh, Tạp chí Khoa học Đại học Huế, 62, 85–91.
  9. Trần Danh Sửu, Tô Thị Thu Hà, Phạm Thị Xuân, Đỗ Thị Thu Trang (2017), Kỹ thuật trồng và chăm sóc cây dưa hấu, Viện khoa học nông nghiệp Việt Nam và Trung tâm Khuyến nông quốc gia.
  10. Trần Thị Ba, Nguyễn Bảo vệ, Võ Thị Bích Thuỷ (2004), Hiện trạng canh tác và sử dụng thuốc bảo vệ thực vật trên cây dưa hấu mùa mưa tại tỉnh Cần Thơ, Tiền Giang và Trà Vinh, Tạp chí Khoa học Đại học Cần Thơ, 2, 96–104.
  11. Lê Hồng Việt, Vũ Văn Long, Thị Tú Linh, Đỗ Bá Tân, Châu Minh Khô (2018), Ảnh hưởng của luân canh lúa-dưa hấu đến độ hữu dụng của đạm, lân trong đất và năng suất lúa trên nền đất phèn tại tỉnh Hậu Giang, Tạp chí Khoa học Đại học Cần Thơ, 54, 235–240.
  12. Nguyễn Mỹ Hoa, Đỗ Bá Tân, Nguyễn Tấn Sang, Võ Thị Gương (2014), Hiệu quả kinh tế các mô hình canh tác cây trồng ở vùng xâm nhập mặn thấp huyện Ba Tri, tỉnh Bến Tre, Tạp chí Khoa học Đại học Cần Thơ, 3, 31–37.
  13. Ngô Quang Phú, Huỳnh Văn Chương, Nguyễn Phúc Khoa (2019), Đánh giá thích hợp đất đa tiêu chí phục vụ chuyển đổi cơ cấu cây trồng tại huyện Tây Hoà, tỉnh Phú Yên, Tạp chí Khoa học Đại Học Huế, Khoa học Trái đất và Môi trường, 103(4), 155–165.
  14. Chi cục Trồng trọt và Bảo vệ thực vật Phú Yên (2012), Tài liệu tập huấn kỹ thuật trồng dưa hấu.