Antibacterial activity of Syzygium nervosum extracts against Vibrio parahaemolitycus, causing acute hepatopancreatic necrosis in white leg shrimps (Litopenaeus vannamei)

Keywords

Vibrio parahaemolitycus
cao chiết lá vối
khả năng kháng khuẩn Vibrio parahaemolitycus
Syzygium nervosum leaf extract
antibacterial activity

Abstract

Syzygium nervosum leaves were extracted in 96 and 55% ethanol and distilled water. The results reveal that all extracts possess antibacterial activity against V. parahaemolitycus. Remarkably, the extract obtained with 96% ethanol exhibits the highest antibacterial efficacy, with an average inhibition zone diameter of 17.9 mm. The minimum inhibitory concentration for the extracts prepared with 96% ethanol, 55% ethanol, and distilled water is 6.25, 12.5, and 100 mg/mL, respectively. Their minimum bactericidal concentration is 12.5, 50, and 200 mg/mL, respectively. The extracts contain flavonoids, coumarin, and tannin, and they can be used as a preventive against diseases caused by V. parahaemolitycus in white leg shrimps.

https://doi.org/10.26459/hueunijard.v132i3D.7324

References

  1. OIE-World Organisation for Animal Health (2019), Acute hepatopancreatic necrosis disease, Retrieved May 25, 2021, from https://www.oie.int/en/home.
  2. Cục Thú y (2021), Báo cáo công tác phòng chống dịch bệnh thủy sản năm 2021 và kế hoạch công tác năm 2022 ngày 8/12/2021.
  3. Jayaprakas, V. and Sambhu, C. (1996), Growth response of white prawn, Penaeus indicus, to dietary L-carnitine, Asian Fisheries Science, 9, 209–220.
  4. Sarter, S., Kha, N. H. N., Hung, L. T., Lazard, J. and Didier, Montet (2007), Antibiotic resistancein Gram-negative bacteria isolated from farmed catfish, Food Control, 18(11), 1391–1396.
  5. Castro, R., Lamas, J., Morais, P., Sanmartı´n, M. L., Orallo, F. and Leiro, J. (2008), Resveratrol modulates innate and inflammatory responses in fish leucocytes, Veterinary Immunol Immunopathol, 126(1–2), 9–19.
  6. Citarasu, T. (2010), Herbal biomedicines: a new opportunity for aquaculture industry, Aquaculture International, 18(3), 403–414.
  7. Lawhavinit, O. A., Sincharoenpokai, P. and Sunthornandh, P. (2011), Effects of ethanol tumeric (Curcuma longa Linn.) extract against shrimp pathogenic Vibrio spp. and on growth performance and immune status of white shrimp (Litopenaeus vannamei), Kasetsart Journal Natural Science, 45(1), 70–77.
  8. Guo, J. J., Her, B. Y., Chou, R. L. and Chen, T. I. (2011), Screening of Modern Herbal Medicines in White Shrimp (Litopenaeus vannamei) against Vibrio harveyi infection, The Israeli Journal of Aquaculture—Bamidgeh, 63(2), 1–7.
  9. Trần Thị Tuyết Hoa, Trần Thị Mỹ Duyên, Hồng Mộng Huyền, Bùi Thị Bích Hằng và Nguyễn Trọng Tuân (2020), Hoạt tính kháng khuẩn của một số chất chiết thảo dược kháng Vibrio parahaemolyticus và Vibrio harveyi gây bệnh ở tôm biển, Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ, 56 (Số chuyên đề: Thủy sản), (1), 170–178.
  10. Makkar, H. P. S., Francis, G., Becker, K. (2007), Bioactivity of phytochemicals in some lesserknown plants and their effects and potential applications in livestock and aquaculture production systems, Animal, 1, 1371–1391.
  11. Hai, N. V. (2015), The use of medicinal plants as immunostimulants in aquaculture, Aquaculture, 446, 88–96.
  12. Reverter, M., Tapissier-Bontemps, N., Sasal, P. and Saulnier, D. (2017), Use of medicinal plants in aquaculture. In: Austin B. and Newaj-Fyzul A. (Ed), Diagnosis and Control of Dis of Fish and Shellfish, 223–261.
  13. Giang, N. P., Tu, T. T. N. and Hieu, N. N. (2020), Ethnopharmacology, Phytochemistry, and Pharmacology of Syzygium nervosum, Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine.
  14. Quang, H. T., Lan, T. T., Hai, T. T. H., Yen, P. T. H., Van, T. Q. K., Tung, H. T., Binh, M. N., Son, N. K. H., Linh, N. Q., Tram, N. D. Q. (2020), Genetic diversity andtoxic genes analysis of Vibrio spp. isolated from white leg shrimpand marine fishes cultured inTam Giang lagoon in Thua ThienHue province, Vietnam, Indian Journal of Science and Technology, 13(13), 1412–1422.
  15. Nguyễn Kim Phi Phụng (2007), Phương pháp cô lập hợp chất hữu cơ, Nhà xuất bản Đại học Quốc gia Tp. Hồ Chí Minh.
  16. Oonmetta-Aree, J., Suzuki, T., Gasaluck, P. and Eumkeb, G. (2006), Antimicrobial properties and action of galangal (Alpinia galanga) on Staphylococcus aureus, Food Science and Technolog, 39(10), 1214–1220.
  17. Bộ Y tế (2011), Dược liệu học tập 1, Nhà xuất bản Y học, Tp. Hà Nội.
  18. Bộ Y tế (2018), Dược liệu học tập 2, Nhà xuất bản Y học, Tp. Hà Nội.
  19. Faikoh, E. N., Hong, Y. H., Hu, & S. Y. (2014), Liposome-encapsulated cinnamaldehyde enhances zebrafish (Danio rerio) immunity and survival when challenged with Vibrio vulnificus and Streptococcus agalactiae, Fish and Shellfish Immunology, 38, 15–24.
  20. Đặng Thị Lụa, Lại Thị Ngọc Hà, Nguyễn Thanh Hải (2015), Tác dụng diệt khuẩn của dịch chiết lá sim và hạt sim (Rhodomyrtus tomentosa) đối với vi khuẩn gây bệnh hoại tử gan tụy cấp trên tôm nuôi nước lợ, Tạp chí Khoa học và Phát triển, 13, 7, 1101–1108.
  21. Canillac, N., and Mourey, A. (2001), Antibacterial activity of the essential oil of Picea excelsa on Listeria, Staphylococcus aureus and coliform bacteria, Food Microbiology, 18(3), 261–268.
  22. Kamel, C. (2001), Tracing modes of action and the roles of plant extracts in nonruminants, Recent advances in Animal nutrition, 135–150.
  23. Al-Zoreky, N. S. (2009), Antimicrobial activity of pomegranate (Punica granatum L.) fruit peels, International Journal of Food Microbiology, 134(3), 244–248.
  24. Hồng Mộng Huyền, Nguyễn Văn Toàn, Huỳnh Văn Hiền và Trần Thị Tuyết Hoa (2020), Tình hình sử dụng thảo dược trong nuôi tôm vùng Đồng bằng sông Cửu Long, Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ, 56 (Số chuyên đề: Thủy sản) (1), 137–148.
  25. Stefanović, O. D., Tešić, J. D., Čomić, L. R. (2015), Melilotus albus and Dorycnium herbaceum extracts as source of phenolic compounds and their antimicrobial, antibiofilm, and antioxidant potentials, Journal of Food and Drug Analysis, 23(3), 417–424.
  26. Immanuel, G., Vincybai, V. C., Sivaram, V., Palavesam, A. and Marian, M. P. (2004), Effect of butanolic extracts from terrestrial herbs and seaweeds on the survival, growth and pathogen (Vibrio parahaemolyticus) load on shrimp Penaeus indicus juveniles, Aquaculture, 236(1–4), 53–65.