Testing of some new colored rice lines in Binh Dinh province
PDF (Vietnamese)

Keywords

chất lượng
dòng lúa gạo màu
protein
anthocyanin quality
colored rice lines
protein
anthocyanin

Abstract

This study utilized five lines of colored rice and the white rice variety, ANS1, as a control. The experiment was conducted during the Winter-Spring season of 2023–2024 in An Tin commune, Hoai An district, Binh Dinh province. The experimental design was arranged in a completely randomized block format with three replications. The evaluation indicators were implemented according to TCVN 13381-1:2023, including growth and development characteristics, morphological, resistance to pests and diseases, yield and rice quality. The colored rice lines in the experiment had short-day growth duration, ranging from 104 to 108 days; Plant height varied from 96.1 to 109.3 cm; Mostly showed light infection by pests and diseases (score 0-1). Based on the research results, we selected two lines, namely BĐ.1 and BĐ.4, which demostrated better yield potential and quality compared to the control variety, ANS1, in which its actual yields were 70.28 and 68.43 quintals/ha, respectively; Protein contents were 7.96% and 7.88%; Anthocyanin contents were 24.14 mg/100g and 34.29 mg/100g, respectively. The experiments should be continued in the Summer-Fall crop to further assess the adaptability of the new colored rice lines under local cultivation conditions.

https://doi.org/10.26459/hueunijard.v134i3A.7636
PDF (Vietnamese)

References

  1. Ahuja, U., Ahuja, S. C., Chaudhary, N., Thakrar, R. (2007), Red Rices: Past, Present and Future, Asian Agril. History, 11(4), 291–304.
  2. Hu, C., Zawistowski, J., Ling, W., Kitts, D. D. (2003), Black rice (Oryza sativa L. indica) pigmented fraction suppresses both reactive oxygen species and nitric oxide in chemical and biological model systems, Journal of Agriculture and Food Chemistry, 51, 5271–5277.
  3. Bett-Garber, K. L., Lea, J. M., McClung, A. M., and Chen, M. H. (2013), Correlation of sensory, cooking, physical, and chemical properties of whole grain rice with diverse bran color, Cereal Che., 90, 521–528.
  4. Krishna Veni B. (2019), Nutrition profiles of different colored rice: A review, Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 8(2S), 303–305.
  5. Lương Thị Kim Loan, Phạm Hùng Cương, Đới Hồng Hạnh, Vũ Thị Thu Hiền, Nguyễn Hữu Thọ (2022), Đánh giá sinh trưởng, năng suất và chất lượng một số mẫu giống lúa màu tại Đà Bắc, Hòa Bình, TNU Journal of Science and Technology, 227(10), 252–258.
  6. Tổng Cục Thống Kê (2024), https://www.gso.gov.vn/nong-lam-nghiep-va-thuy-san/
  7. Yodmanee, S., Karrila, T. T. and Pakdeechanuan, P. (2011), Physical, chemical and antioxidant properties of pigmented rice grown in Southern Thailand, International Food Research Journal, 18(3), 901–906.
  8. Ndiwa, A. S. S., Mau, Y. S. (2019), Yield and yield component performances of local pigmented upland rice cultivars from East Nusa Tenggara, Indonesia in three locations, Trop. Drylands, 3, 49–55.
  9. Rysbekova, A. B., Kazkeyev, D. T., Usenbekov, B. N., Mukhina, Zh. M., Zhanbyrbaev, E. A., Sartbaeva, I. A., Zhambakin, K. Zh., Berkimbay, Kh. A., Batayeva, D. S. (2017), Prebreeding selection of rice with colored pericarp based on genotyping Rc and Pb genes, Russian Journal of Genetics, 53(1), 49–58.
  10. Bộ Khoa học và Công nghệ (2023), Tiêu chuẩn Quốc gia TCVN 13381-1:2023 về Giống cây trồng nông nghiệp - Khảo nghiệm giá trị canh tác và giá trị sử dụng, Phần 1: Giống lúa.
  11. Bộ Khoa học và Công nghệ (2015), Tiêu chuẩn Việt Nam TCVN 7983:2015 về Gạo - Tỉ lệ thu hồi tiềm năng từ thóc và gạo lật.
  12. Bộ Khoa học và Công nghệ (2015), Tiêu chuẩn Việt Nam TCVN 8125:2015 (ISO 20483:2013) về Ngũ cốc và đậu đỗ - Xác định hàm lượng nitơ và tính hàm lượng protein thô - phương pháp Kjeldahl.
  13. Giusti, M. M., Rodriguez-Saona, Wrolstad, R. E. (1999), Molar absorptivity and color characteristics of acylated and non-acylated pelargonidin-based anthocyanins, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 47(11), 4631–4637.
  14. Nguyễn Thị Hoa, Phạm Hùng Cương, Trần Văn Quang, Hoàng Thị Nga (2022), Kết quả đánh giá một số dòng/giống lúa gạo màu tại tỉnh Nam Định, Tạp chí Khoa học Công nghệ Nông nghiệp Việt Nam, 3(136), 16–24.
  15. Nguyễn Ngọc Đệ (2008), Giáo trình cây lúa, Nxb. Đại học Quốc Gia, Thành phố Hồ Chí Minh.
  16. Zhong, X., Liang, K., Peng, B., Tian, K., Li, X., Huang, N., Liu, Y., & Pan, J. (2020), Basal internode elongation of rice as affected by light intensity and leaf area, The Crop Journal, 8, 62–70.
  17. Lê Thu Thủy, Lê Xuân Thái, Nguyễn Hoàng Khải và Nguyễn Thành Trực (2005), Chọn tạo giống lúa chất lượng cao và các yếu tố ảnh hưởng đến phẩm chất gạo, Tạp chí Nghiên cứu Khoa học, trường Đại học Cần Thơ, 4, 36–45.
  18. Phạm Văn Thi, Nguyễn Văn Hòa (2013), Hiện trạng và định hướng phát triển lúa, gạo chất lượng cao tại Duyên hải miền Trung, Diễn đàn Khuyến nông Nông nghiệp, chuyên đề Phát triển lúa chất lượng, Bộ Nông nghiệp và phát triển nông thôn.
  19. IRRI (2014), Standard evaluation system for rice (SES), 5th edition, Los Banos, Philippines. International Rice Research Institute.
  20. Nguyễn Hòa Hân, Hồ Huy Cường, Hồ Sĩ Công, Phạm Văn Nhân, Tạ Thị Huy Phú, Nguyễn Xuân Thủy Quỳnh, Phan Thị Phương Nhi (2023), Nghiên cứu sinh trưởng, phát triển, năng suất và phẩm chất của một số dòng lúa gạo màu mới chọn tạo tải tỉnh Bình Định, Tạp chí Nông nghiệp & Phát triển nông thôn, 461, Kỳ 2, tháng 7, 3–11.