Biological characteristics of Cordyceps militaris cultured in Hue city
PDF (Vietnamese)

Keywords

Cordyceps militaris
biological characteristics
external morphology
physiology
biochemistry Cordyceps militaris
đặc điểm sinh học
hình thái ngoài
sinh lý
sinh hóa

Abstract

In recent years, mushrooms have been interested in as a functional food for human health care, of which Cordyceps is one of them. In addition, Cordyceps is also noted by medical researchers because of its diversity of biological compounds. A study on the biological characteristics of artificially cultivated Cordyceps militaris in Hue city revealed that its external morphology features a deep orange or dark yellow coloration at the tip, gradually fading towards the base, with a height ranging from 5 cm to 7 cm. By double staining method, the tissue characteristics of Cordyceps have many dense crystal grains, the surface has many wrinkles along the length, inside there are small air holes. Research on the biochemical composition of Cordyceps achieved the following values: humidity reached 82,22 ± 0,55%; Reducing sugar content reached 13,79 ± 0,35%; vitamin C content reached 0,83  10-3 ± 0,03 10-3%; catalase enzyme activity reached 0,623 ± 0,15 U/mg protein; lipid content 7,00 ± 1,23%, which proves that Cordyceps militaris has high medicinal value.

https://doi.org/10.26459/hueunijard.v134i3B.7748
PDF (Vietnamese)

References

  1. McKenna, D. J., Jones, K., & Hughes, K. (2002), Botanical medicines: The desk reference for major herbal supplements (2nd ed.), New York, NY: Haworth Press.
  2. Das, S. K., Masuda, M., & Mikio, S. (2010), Medicinal uses of the mushroom Cordyceps militaris: Current state and prospects, Fitoterapia, 81(8), 961–968.
  3. Li, C. R., Nam, S. H., & Geng, D. G. (2006), Artificial culture of seventeen Cordyceps spp., Mycosystema, 25(6), 639–645.
  4. Lê Thị Mùi, (2009), Kiểm nghiệm và phân tích thực phẩm, Đại học Sư phạm, Đại học Đà Nẵng.
  5. John, H., Matt, C., Aloha, M Inc., SantaCruz., California, USA (2005), Cordyceps, Wasser SP Institute of Evolution, University of Haifa, Mt, Carmel, Haifa, Israel.
  6. Hoàng Quốc Bảo, (2018), Điều tra thành phần loài nấm Đông trùng hạ thảo tại Vườn Quốc gia Hoàng Liên và nghiên cứu nuôi trồng loài Đông trùng hạ thảo bông tuyết (Isaria tenuipes), Viện Khoa học Lâm nghiệp Việt Nam, Hà Nội.
  7. Hoàng Tiến Công, (2010), Nghiên cứu thành phần loài nấm Đông trùng hạ thảo tại Khu bảo tồn thiên nhiên Tây Yên Tử, huyện Sơn Động, tỉnh Bắc Giang Đại học Nông Lâm, Đại học Thái Nguyên, Thái Nguyên.
  8. Mai Hải Châu và Đặng Thị Ngọc (2022), Xác định môi trường nhân giống và nuôi tạo quả thể nấm Đông trùng hạ thảo (Cordycep militaris) theo hướng hữu cơ, Tạp chí Khoa học và Công nghệ Lâm nghiệp, 2, 3–13.
  9. Nguyễn Thị Bích Hằng, Triệu Thy Hoà, Đoạn Chí Cường (2023), Đặc điểm của nấm Đông trùng hạ thảo (Cordyceps militaris) nuôi trồng trên cơ chất bã đậu nành, Tạp chí khoa học và công nghệ, Đại học Đà Nẵng, 21(1), 38–42.
  10. Mai Thị Đàm Linh, Đỗ Thị Quỳnh, Phạm Thanh Hiền, Nguyễn Thị Thanh Mai, Trần Văn Tuấn (2021), Nghiên cứu khả năng sinh tổng hợp lipid của hai chủng nấm men Rhodosporidium toruloides VTCC 20689 và VTCC 20765, Bản B của Tạp chí Khoa học và Công nghệ Việt Nam, 63(11), 48–52.
  11. Phull, A. R., Ahmed, M., & Park, H. J. (2022), Cordyceps militaris as a bio functional food source: pharmacological potential, anti-inflammatory actions and related molecular mechanisms, Microorganisms, 10(2), 405.
  12. Nguyễn Thị Thanh Mai, Trần Bảo Trâm, Trương Thị Chiên, Nguyễn Thị Hiền, Nguyễn Thị Phương Trang, Mai Thị Đàm Linh (2017), Đặc điểm sinh học, giá trị dược liệu và các phương pháp nuôi trồng nấm Đông trùng hạ thảo Cordyceps militaris, Hội nghị Khoa học toàn quốc về Sinh thái và tài nguyên sinh vật lần thứ 7, Viện hàn lâm Khoa học và Công nghệ Việt Nam.
  13. Jędrejko, K. J., Lazur, J., & Muszyńska, B. (2021), Cordyceps militaris: An overview of its chemical constituents in relation to biological activity, Foods, 10(11), 2634.
  14. Chan, J. S. L., Barseghyan, G. S., Asatiani, M. D., & Wasser, S. P. (2015), Chemical composition and medicinal value of fruiting bodies and submerged cultured mycelia of caterpillar medicinal fungus Cordyceps militaris CBS-132098 (Ascomycetes), International journal of medicinal mushrooms, 17(7), 649–59.
  15. Byung-Tae, P., Kwang-Heum, N., Eui-Cha, J., Jae-Wan, P., Ha-Hyung, K. (2009), Antiíungal and Anticancer Activities of a Protein from the Mushroom Cordyceps militaris, Korean Journal of Physiol Pharmacology, 13, 49–54.
  16. Fengyao, W., Hui, Y., Xiaoning, M., Junqing, J., Guozheng, Z., Xijie, G., Zhongzheng, G., (2011), Structural characterization and antioxidant activity of purified polysaccharide from cultured Cordyceps militaris, African Journal of Microbiology Research, 5(18), 2743–2751.
  17. Li, C., Li, Z., Fan, M., Cheng, W., Long, Y., Ding, T., & Ming, L. (2006), The composition of Hirsutella sinensis, anamorph of Cordyceps sinensis, Journal of Food Composition and Analysis, 19(8), 800–805.
  18. Zhang, D., Tang, Q., He, X., Wang, Y., Zhu, G., & Yu, L. (2023), Antimicrobial, antioxidant, anti-inflammatory, and cytotoxic activities of Cordyceps militaris spent substrate, Plos one, 18(9), e0291363.
  19. Wang, Z. S., Gu, Y. X., & Yuan, Q. S. (2006), Effect of nutrition factors on the synthesis of superoxide dismutase, catalase, and membrane lipid peroxide levels in Cordyceps militaris mycelium, Current microbiology, 25, 74–97.