KỸ THUẬT CHUẨN BỊ MẪU QuEChERS KẾT HỢP VỚI GC-MS ĐỂ PHÂN TÍCH ĐỒNG THỜI HOÁ CHẤT BẢO VỆ THỰC VẬT TRONG RAU, CỦ, QUẢ
PDF

Từ khóa

QuEChERS
pesticides
agricultural products
dispersive solid phase extraction QuEChERS
hóa chất bảo vệ thực vật
nông sản
chiết phân tán

Cách trích dẫn

1.
Huỳnh TTN, Châu N Đăng G. KỸ THUẬT CHUẨN BỊ MẪU QuEChERS KẾT HỢP VỚI GC-MS ĐỂ PHÂN TÍCH ĐỒNG THỜI HOÁ CHẤT BẢO VỆ THỰC VẬT TRONG RAU, CỦ, QUẢ. hueuni-jns [Internet]. 31 Tháng Ba 2023 [cited 22 Tháng Chạp 2024];132(1A):111-2. Available at: https://jos.hueuni.edu.vn/index.php/hujos-ns/article/view/7048

Tóm tắt

Tồn dư hoá chất bảo vệ thực vật trong nông sản là thước đo quan trọng để đánh giá mức độ an toàn thực phẩm. Nghiên cứu này phát triển và thẩm định một phương pháp phân tích có hiệu quả rất tốt để xác định đồng thời dư lượng của chín loại hoá chất bảo vệ thực vật thế hệ mới trong rau, củ, quả. Trong phương pháp này, chúng tôi áp dụng kỹ thuật chuẩn bị mẫu QuEChERS, sử dụng MgSO4 và natriacetate trihydrate cho bước làm sạch ban đầu; sau đó, chiết phân tán bằng chất hấp phụ PSA và GCB để loại bỏ toàn bộ tạp chất có trong nền mẫu và kết hợp với GC-MS để định tính và định lượng. Phương pháp đánh giá có giới hạn phát hiện thấp đối với các chất phân tích (3–8 µg·kg–1), độ thu hồi tốt (70–120%), độ lặp lại tốt và độ tuyến tính cao. Khi áp dụng thực tế để phân tích các mẫu rau, củ, quả thu thập tại các chợ trên địa bàn tỉnh Thừa Thiên Huế, chúng tôi đã phát hiện thấy tồn dư của một số HCBVTV ở mức cao.

https://doi.org/10.26459/hueunijns.v132i1A.7048
PDF

Tài liệu tham khảo

  1. World Health Organization. Pesticide residues in food; 15 September 2022. Available from: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/pesticide-residues-in-food#:~:text=There%20are%20more%20than%201000,different%20properties%20and%20toxicological%20effects
  2. Ikpesu TO, Ariyo AB. Health Implication of Excessive Use and Abuse of Pesticides by the Rural Dwellers in Developing. Greener Journal of Environment Management and Public Safety. 2013;2(5):180-188.
  3. Alavanja MC, Hoppin JA, Kamel F. Health effects of chronic pesticide exposure: cancer and neurotoxicity. Annu Rev Public Health. 2004;25:155-97.
  4. Their HP, Zeumer H. In Manual of pesticide residue analysis Volume I. Germany: Wiley; 1987.
  5. Fenik J, Tankiewic M, Biziuk M. Properties and determination of pesticides in fruits and vegetables. TrAC – Trends in Analytical Chemistry. 2011; 30:814-826.
  6. Lozowicka B, Rutkowska E, Jankowska M. Influence of QuEChERS Modifications on Recovery and Matrix Effect during the Multi-Residue Pesticide Analysis in Soil by GC/MS/MS and GC/ECD/NPD. Environmental Science and Pollution Research. 2017;24:7124-7138.
  7. Alder L, Greulich K, Kempe K, Vieth B. Residue analysis of 500 high priority pesticides: better by GC-MS or LC-MS/MS?. Mass Spectrometry Reviews. 2006;25:838-865.
  8. Grimalt S, Dehouck P. Review of analytical methods for the determination of pesticide residues in grapes. J Chromatogr. A. 2016;1433:1-23.
  9. Philip LW, Meng CK. A method for the trace analysis of 175 pesticides using the Agilent triple quadrupole GC/MS/MS. Application note. Agilent Technologies, USA; 2009. Available from: https://www.wateronline.com/doc/a-method-for-the-trace-analysis-of-175-0002
  10. Anastassiades M, Lehotay SJ, Štajnbaher D, Schneck FJ. Fast and easy multiresidue method employing acetonitrile extraction/partitioning and "dispersive solid-phase extraction" for the determination of pesticide residues in produce. Journal of AOAC International. 2003;86:412-431.
  11. Daniele O, Isabel CSFJ. Comparison of Different Sorbents in the QuEChERS Method for the Determination of Pesticide Residues in Strawberries by LC–MS/MS. Chromatographia. 2014;77:1291-1298.
  12. European Committee for Standardization EN 15662:2008. Foods of Plant Origin–Determination of Pesticide Residues Using GC–MS and/or LC–MS/MS Following Acetonitrile Extraction/Partitioning and Clean-up by Dispersive SPE–QuEChERS method. 2008.
  13. Miguel AGC, Diana AVM, Diego ARH. Pesticide-Residue Analysis in Soils by the QuEChERS Method: A Review. Molecules. 2022;27:4323.
  14. Phạm TL. Nghiên cứu phát triển kỹ thuật QuEChERS GC/MS 3 sim để phân tích đồng thời dư lượng hóa chất bảo vệ thực vật trong đất [dessertation]. Hà Nội: Viện Hàn lâm khoa học và công nghệ Việt Nam; 2013.
  15. AOAC International. AOAC Official Method 2007.01 Pesticide Residues in Foods by Acetonitrile Extraction and Partitioning with Magnesium Sulfate; 2007. Available from: https://nucleus.iaea.org/sites/fcris/Shared%20Documents/SOP/AOAC_2007_01.pdf
  16. European Commission. Guidance document on analytical quality control and method validation procedures for pesticide residues and analysis in food and feed, SANTE/11813/2017; 2017. Available from: https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/plant/docs/pesticides_ mrl_guidelines_wrkdoc_2017-11813.pdf
  17. Klaudia P, Nasir S, Hanna B. A simple approach for pesticide residues determination in green vegetables based on QuEChERS and gas chromatography tandem mass spectrometry. Journal of Food Composition and Analysis. 2022;114:104783.
  18. Maciej T, Andrzej B. Improvement of the QuEChERS method coupled with GC–MS/MS for the determination of pesticide residues in fresh fruit and vegetables. Microchemical Journal. 2022; 181:107794.
  19. Seo YH, Cho TH, Hong CK, Kim MS, Cho SJ, Park WH, et al. Monitoring and risk assessment of pesticide residues in commercially dried vegetables. Preventive Nutrition and Food Science. 2013; 18(2):145-149.
  20. Nguyen DGC C, Le DBC, Nguyen VH, Hoang TL, Tran TVT, Huynh TPL. Assessment of pesticide use and pesticide residues in vegetables from two provinces in Central Vietnam. PLoS ONE. 2022; 17(6): e0269789.
  21. Kortenkamp A, Backhaus T, Faust M. State of the art report on mixture toxicity. European Commission 070307/2007/485103/ETU/D.1; 2009.
Creative Commons License

công trình này được cấp phép theo Creative Commons Ghi công-Chia sẻ tương tự 4.0 License International .

Bản quyền (c) 2023 Array