The Antibiotics resistance of Vibrio spp. isolated from aquaculture water in some areas of Northern Vietnam
PDF (Vietnamese)

Keywords

Vibrio spp.
MAR
nước nuôi thuỷ sản
tính kháng kháng sinh aquaculture water
antibiotic resistance

How to Cite

1.
Ngô TH, Vũ XN, Lê Đặng LO, Đặng LQ, Lê TTM, Phạm TT, Đồng VQ, Vũ TBH. The Antibiotics resistance of Vibrio spp. isolated from aquaculture water in some areas of Northern Vietnam. hueuni-jns [Internet]. 2022Sep.30 [cited 2024Nov.25];131(1C):83-9. Available from: https://jos.hueuni.edu.vn/index.php/hujos-ns/article/view/6898

Abstract

Antibiotic resistance is a serious global problem, especially in aquaculture. In this study, we evaluated the antibiotic resistance of Vibrio spp. isolated from aquaculture water in shrimp and fish farming areas of five provinces of Northern Vietnam. There were 86 bacterial samples isolated, belonging to four species of Vibrio sp., in which V. parahaemolyticus and V. alginolyticus were the two most widespread species on selective TCBS và ChroMagarTMVibrio media. These bacterial samples were used to evaluate their resistance to 13 antibiotics with the agar plate diffusion method according to CLSI standards. The results show that these samples have a very high rate of resistance to ampicillin (100%), amoxicillin (98.84%), streptomycin (84.88%), and oxytetracycline (69.77%); the lowest resistance rate is to phenicol antibiotics: chloramphenicol (32.56%) and florfenicol (31.4%). The multiple antibiotic resistance (MAR) indices were recorded from 0.15 to 1.0. Two isolates were resistant to all 13 antibiotics. The bacterial isolates from aquaculture water of the five areas have a high resistant rate (100%) from four to eight antibiotics. This result suggests a relationship between antibiotic resistance of the bacterial strains and the current use of antibiotics in aquaculture, and this is one of the important bases for developing strategies and plans on the use and control of antibiotics in aquaculture in the localities.

https://doi.org/10.26459/hueunijns.v131i1C.6898
PDF (Vietnamese)

References

  1. Hòa ĐT, Tề BQ, Dũng NH, Muội NT. Bệnh học thủy sản. Hồ Chí Minh: NXB Nông nghiệp; 2004. 423 p.
  2. Loo KY, Letchumanan V, Law JWF, Pusparajah P, Goh BH, Ab Mutalib NS, et al. Incidence of antibiotic resistance in Vibrio spp. Rev Aquac. 2020;12:2590-2608.
  3. Manjusha S, Sarita GB, Elays KK, Chadrasekaran M. Multiple antibiotic resistances of Vibrio isolates from coastal and brackish water areas. Am J Biochem Biotechnol. 2005;1:201-206.
  4. Manjusha S, Sarita GB. Characterization of plasmids from multiple antibiotic resistant Vibrios isolated from molluscan and crustacean of Kerala. Int Food Res J. 2013;20:77-86.
  5. Zulkifi Y, Alitheen NB, Raha AR, Yeap SK, Marlina, Son R, Nishibuchi M. Antibiotic resistance and plasmid profiling of Vibrio parahaemolyticus isolated from cockles in Padang, Indonesia. Int Food Res J. 2009;16:53-58.
  6. Sperling L, Alter T, Huehn S. Prevalence and antimicrobial resistance of Vibrio spp. in retail and farm shrimps in Ecuador. J Food Prot. 2015;78: 2089-2092.
  7. De Silva BCJ, Hossain S, Dahanayake PS, Kang TM. Vibrio spp. from Yesso scallop (Patinopecten yessoensis) demonstrating virulence properties and antimicrobial resistance. J Food Saf. 2019;39: e12634.
  8. Abdalla T, Al-Rumaithi H, Osaili TM, Hasan F, Obaid RS, Abushelaibi A, et al. Prevalence, antibiotic-resistance, and growth profile of Vibrio spp. isolated from fish and shellfish in subtropical-arid area. Front Microbiol. 2022;13:861547.
  9. Hạnh TTM, Yến PT, Lệ HTM, Vân PT, Vinh NĐ, Vinh TT. Hiện trạng sử dụng thuốc và tính kháng kháng sinh của Vibrio parahaemolyticus gây bệnh hoại tử gan tuỵ cấp ở tôm tại Quỳnh Lưu - Nghệ An. Tạp chí Khoa học - Công nghệ thủy sản. 2016;4/2016:57-64.
  10. Tráng NC, Lắm TTN, Như HTQ. Khả năng kháng kháng sinh của vi khuẩn Vibrio parahaemolyticus phân lập từ các vùng nuôi tôm thẻ chân trắng (Litopenaeus vannamei) của tỉnh Bạc Liêu năm 2019. Tạp chí Khoa học - Công nghệ Thủy sản. 2019; 4/2019:139-147.
  11. Huynh TNT, An TTV, Yen PTN, Cuong VN. Prevalence, antimicrobial resistance profiles and virulence genes of Vibrio spp. isolated from shrimp retails in Ho Chi Minh City (Vietnam). J Agric Dev. 2019;18:27-34.
  12. Duy HK, Huệ TNĐ, Trúc LTT. Tình hình kháng kháng sinh của vi khuẩn Vibrio spp. trên tôm thẻ trắng (Litopenaeus vannamei). Tạp chí Khoa học - Công nghệ Thủy sản. 2019;4/2019:26-32.
  13. Hanh NK, Hieu NTD, Hieu NM, Thi VH, Mien PT, Du HT, et al. Kháng kháng sinh của vi khuẩn gây bệnh cơ hội phân lập từ môi trường nước và trầm tích quanh khu vực nuôi trồng thuỷ hải sản tại vịnh Nha Trang. Tạp chí Khoa học và Công nghệ biển. 2021;20(4A):199-209.
  14. Alipour M, Issazadeh K, Soleimani J. Isolation and identification of Vibrio parahaemolyticus from seawater and sediment samples in the southern coast of the Caspian Sea. Comp Clin Path. 2012;23:129-133.
  15. Thước TL. Phương pháp phân tích vi sinh vật trong nước, thực phẩm và mỹ phẩm. Hà Nội: NXB Giáo dục; 2009.
  16. CLSI - Clinical & Laboratory Standards Institute. Performance standards for antimicrobial Susceptibility. Clin Lab Stand Inst. 2011;33:1-35.
  17. Sandhu R, Dahiya S, Sayal P. Evaluation of multiple antibiotic resistance (MAR) index and Doxycycline susceptibility of Acinetobacter species among inpatients. Indian J Microbiol Res 2016;3(3):299-304.
  18. Ejiofor SO, Edeh AD, Ezeudu CE, Gugu TH, Oli AN. Multi-Drug resistant acute otitis media amongst children attending out-patient clinic in Chukwuemeka Odumegwu Ojukwu University Teaching Hospital, Awka, South-East Nigeria. Adv Microbiol. 2016;6:495-501.
  19. Trưởng HN. Tình hình nhiễm Vibrio spp phân lập từ thuỷ sản và nước nuôi tại Cái Bè - Tiền Giang. Tạp chí Kiểm nghiệm và An toàn thực phẩm. 2019; 3/2019:18-23.
  20. Tuân DN, Đức TK, Có NV, Minh NV. Đánh giá khả năng gây bệnh của Vibrio spp. phân lập từ tôm thẻ bị bệnh hoại tử gan tuỵ cấp tính tại Ninh Thuận. Tạp chí Khoa học - Công nghệ Thủy sản. 2019; 3/2019:181-188.
  21. Huyền VTB, Viết NX, Tâm PT, Tùng HV, Phước MH. Đặc điểm sinh hoá và di truyền của chủng Vibrio parahaemolyticus gây bệnh hoại tử gan thận cho cá mú nuôi tại Cát Bà, Hải Phòng. Tạp chí Khoa học kỹ thuật thú y. 2019;7/2019:62-73.
  22. Luu QH, Nguyen TBT, Nguyen TLA, Do TTT, Dao THT, Padungtod P. Antibiotics use in fish and shrimp farms in Vietnam. Aquac Reports. 2021;20:100711.
  23. Chi TTK, Clausen JH, Van PT, Tersbøl B, Dalsgaard A. Use practices of antimicrobials and other compounds by shrimp and fish farmers in Northern Vietnam. Aquac Reports. 2017;7:40-47.
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Copyright (c) 2022 Array